Σάββατο 23 Ιανουαρίου 2010

Όχι, δεν πτωχεύσαμε ακόμα(2)

1944: Ε Τ Ε   κ α ι    Χ. Α.     ζ η τ ο ύ σ α ν     δ α ν ε ι κ ά


Λένε πως ο εχθρός του καλού να είναι το καλύτερο. Για να εκτιμήσουμε τα καλύτερα, ασφαλώς, κοιτάμε και τα χειρότερα.

Αποτελεί ενδιαφέρουσα ιστορική πληροφορία το γεγονός πως πριν 66 χρόνια το Χρηματιστήριο και η Εθνική Τράπεζα, δύο κορυφαία χρηματοπιστωτικά ιδρύματα για τη χώρα τότε, ζητούσαν δανεικά για να πληρώσουν τους υπαλλήλους τους.




Μετά τα Δεκεμβιανά του 1944, το Χρηματιστήριο προσέφυγε για δάνειο στην Τράπεζα της Ελλάδος. Η Τράπεζα χρειάστηκε να ζητήσει την έγκριση του Υπουργείου Οικονομικών για να χορηγήσει τελικά 200.000 δραχμές για την πληρωμή δίμηνων αποδοχών του προσωπικού με την προϋπόθεση πως τα μέλη της Επιτροπής θα έβαζαν ως εγγύηση τις ατομικές τους περιουσίες.

Λυπηρή ήταν η ανακοίνωση της εφημερίδας Καθημερινή, την 1η Φεβρουαρίου 1945, που έγραφε για την Εθνική Τράπεζα: «Η Εθνική Τράπεζα, το περίλαμπρον αυτό ίδρυμα που εστάθη επί έναν και πλέον αιώνα στην κορυφήν της οικονομικής ζωής της Ελλάδος... κατήντησε να έχει 50.000 δραχμών καταθέσεις και να ζητά δανεικά δια να πληρώσει τους μισθούς των υπαλλήλων του...».


Λονδίνο 1943

1943: Ο ι Β ρ ε τ α ν ο ί τ ο υ π ν ε ύ μ α τ ο ς σ υ σ π ε ι ρ ώ ν ο ν τ α ι

Ένα χρόνο πριν απ΄ αυτά, το 1943 δηλαδή, στην άλλη άκρη της Ευρώπης στο μεταπολεμικό Λονδίνο, μια ομάδα από τριάντα δύο διακεκριμένους επιστήμονες, εφευρέτες, βουλευτές, αεροπόρους, οικονομολόγους και επιχειρηματίες - ανάμεσά τους και μία νομπελίστας - κοινοποιούσαν στον Σεβασμιότατο William Godfrey και σε άλλους εκκλησιαστικούς αξιωματούχους την επιστολή της αγωνίας τους ζητώντας την παρέμβαση της Εκκλησίας στο οικονομικό αδιέξοδο της χώρας για το οποίο θεωρούσαν υπαίτιους τους τραπεζίτες τους. Μεταξύ των άλλων έλεγαν στο Σεβασμιότατο πως έγραψαν την επιστολή τιμώντας τις προσπάθειές του «για τις παραβιάσεις του οικονομικού συστήματος και τα κακά της τοκογλυφίας, και πιστεύοντας ότι ο κόσμος είναι τώρα στην σοβαρότερη κρίση της ιστορίας του...

Εκτιμούμε πλήρως τις υπηρεσίες που οι τραπεζικοί οργανισμοί παρέχουν στην κοινότητα. Αλλά το θέμα του καταστροφικού δανεισμού χρημάτων δεν είναι μια υπηρεσία, αλλά ένα όπλο που έχει χρησιμοποιηθεί για τη διαιώνιση της φτώχειας μέσα σε αφθονία, η οποία καθιστά τα άτομα και τα έθνη ανίκανα να προστατεύουν τον εαυτό τους.

Και η οποία μπορεί ακόμη και να εξυπηρετεί συντριπτική σχέδια για την πλήρη υποταγή του ανθρώπινης φυλής στην τυραννία, και την εκμετάλλευσή της από τις εξουσίες του σκότους και του κακού...».

Και σήμερα μια ματιά στον αγγλικό Τύπο δείχνει πως και οι Βρετανοί, μετά από 67 χρόνια, το ίδιο πικραμένοι αισθάνονται, ομολογώντας πως τίποτα δεν έχει αλλάξει προς το καλύτερο. Μάλλον προς το χειρότερο...

Εμείς, τότε, τι να πούμε ;


Λονδίνο 1943
..........................
Περισσότερες πληροφορίες για την Ιστορία του Χρηματιστηρίου Αθηνών θα βρείτε στο λεύκωμα:
«Αγώνας Ευθύνης
Σωματείον Χρηματιστηρίου Αθηνών».

Δεν υπάρχουν σχόλια: