Κυριακή 2 Μαΐου 2010

Ενδεχόμενη, ή αναπόφευκτη η ελληνική χρεοκοπία;

Το περιοδικό EuroWeek ανέφερε πως η Ελλάδα προσέλαβε τη Lazard ως σύμβουλο. Κάτι τέτοιο μας κάνει να υποθέσουμε πως μπορεί να συνδέεται με μια ενδεχόμενη, ή όπως πολλοί λένε αναπόφευκτη, ελληνική χρεοκοπία. Δεν είναι μυστικό ότι οι σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Lazard είναι στενές. Η γαλλική εταιρία μαϊμού, μοιάζει σαν τον καλύτερο υποψήφιο, αφού η Γαλλία κινδυνεύει, αν τυχόν η Ελλάδα χρεοκοπήσει. Πέραν αυτού, η ίδια εταιρία
συμβούλευσε την ελληνική κυβέρνηση επί της πώλησης
διαφόρων τομέων της Ολυμπιακής Αεροπορίας . Η Lazard είναι γνώστης τέτοιων θεμάτων, αφού έχει βοηθήσει τη Νικαράγουα, το Εκουαδόρ, και την Ακτή του Ελεφαντοστού επί ζητημάτων οικονομικής ανασυγκρότησης. Όμως οι συνεργασίες της αυτές ήταν εύκολες. Ο Jim Millstein και ο νεοπροσληφθείς Felix Rohatyn, θα τα βρουν σκούρα σε μια Ελλάδα όπου το 80% του πληθυσμού δεν επιθυμεί τη διάσωση και στην ουσία επιζητεί τη χρεοκοπία.
Η πρόσφατη στρατολόγηση του Rohatyn, ακριβώς τη στιγμή που η Ελλάδα κατέρρεε, ήταν...
...θεόπνευστη κίνηση για την εταιρία. Ο Rohatyn ήταν αυτός που διηύθυνε την αναδιοργάνωση του χρέους της Νέας Υόρκης στη δεκαετία του 1970 και από τότε που επέστρεψε στη Lazard, υποστηρίζει τη σύσταση περιφερειακού ΔΝΤ που θα ασχολείται με τα προβλήματα δημόσιου χρέους των ευρωπαϊκών χωρών. Η πρόσληψη του Rohatyn είναι ένα κλασσικό παράδειγμα του πως οι τράπεζες εκμεταλλεύονται τη τεχνογνωσία τους στο να υπηρετούν κυβερνήσεις οι οποίες αποτελούν τους βασικούς πελάτες των επενδυτικών τραπεζών από την αρχή της κρίσης το 2007.

Αν η συμφωνία ολοκληρωθεί (η εταιρία δεν έχει επιβεβαιώσει ούτε αρνηθεί), τότε ο μεγάλος χαμένος θα είναι η Credit Suisse, που ειδικεύεται πλέον στην συνεργασία με κυβερνήσεις. Η Credit Suisse διαθέτει μια πανίσχυρη ομάδα που συμβουλεύει το βρετανικό υπουργείο Οικονομικών. Ένας ακόμη χαμένος, από τη χιονοστιβάδα χρεοκοπιών, θα είναι και η Goldman Sachs. Παρά τις διασυνδέσεις της με πολλές κυβερνήσεις του πλανήτη, έχει παίξει πολύ μικρό ρόλο σε τραπεζικά προγράμματα διάσωσης. Σύμφωνα με τους ειδικούς, η Goldman Sachs ήταν ο κυριότερος σύμβουλος κυβερνήσεων κάποτε, όχι τώρα. Εξάλλου, τα μπλεξίματα της με τις δικαστικές και άλλες αρχές, σχετικά με απάτες κλπ. δεν τη βοηθούν και πολύ σήμερα. Άσχετα αν είναι ή όχι ένοχη. Αν οι κυβερνήσεις, που παλεύουν με τα ελλείμματά τους φοβούμενες μεταστάσεις της κρίσης και αλλού, και προσπαθώντας να καθησυχάσουν τους φορολογούμενους τους προσλάβουν τη συγκεκριμένη τράπεζα, τότε κινδυνεύουν να χαρακτηριστούν ως άφρονες. Οι επιχειρηματίες μπορεί ακόμη να προτιμούν τη Goldman, επειδή γνωρίζουν πως είναι η καλύτερη, όμως οι κυβερνήσεις σκέφτονται αλλιώς.

Δεν θα κλάψουμε για τη Goldman. Έτσι και αλλιώς γνωρίζουμε πως έχει κερδίσει πολλά από τα στοιχήματά της στα ελληνικά spreads, ενώ έχει διεκπεραιώσει συναλλαγές αξίας πολλών δισ. με ελληνικά CDS, όταν ο Paulson συμμετείχε σε αποστολές αναγνώρισης στην Ελλάδα. Πέραν τούτου, αν η εταιρία αρχίσει να συμβουλεύει διάφορα ευρωπαϊκά κράτη, θα υπάρξει σύγκρουση συμφερόντων και μπορεί να της απαγορευθεί η συναλλαγή προϊόντων CDS. Κάτι τέτοιο θα της πονέσει πολύ. Σχεδόν τόσο όσο της πόνεσε και η απώλεια της αξιοπιστίας της, όταν προωθούσε τα CDOς των Timberwold, GSAMP και Hudson σε πελάτες της, που τα είδαν να πέφτουν σε αξία από 95 σε 15 μέσα σε λίγες μόλις εβδομάδες.

Αυτό όμως που έχει σημασία τώρα είναι πως η Ελλάδα μάλλον σκέπτεται σοβαρά την επιλογή της χρεοκοπίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: